RODONGANS~

Monday, April 22, 2013

Monday, April 22, 2013

ADIK JAGA KEDAI.

Assalamualaikum.

Hari ahad saya pergi kenduri.. kenduri kawan akak kahwin, saya teman dan makan je. Sedap. Licin pinggan i. Lama tak makan licin semenjak demam itu hari. Sekarang selera makan, menimbum-nimbun. eh, sesuai ke. Lepas makan kenyang-kenyang, akak ajak teman cari kasut sukan dia, sebab dia ada Ujian kecergasan minggu ni. Jadi, kami decide ke Starmall. hehehe. mall apa lagi la nak pergi. *wink*

Sampai terus cari BATA sebab mana lagi nak cari kasut sukan? vincci dan vern kompem tiada. Nak  Al-Ikhsan.. mahal pulak rasanya. Ada yang seratus lebih pun mesti design tak menarik hati. Gaya kan penting... "Gaya Mutu Keunggulan" heh heh.

Dah masuk, jumpa yang berkenan. comel la putih pink. Akak kan suke pink! pink ke sudah. hehehe.. Dan kaki akak ni cinonet. Kecik amat. Akak pun pergi tanya size kecik. Dan saya duk busy tengok handphone. Tiba-tiba saya dengar budak tu kata, tak ada size dengan muka cemberut dia. Akak terus ajak keluar. Pelik. Tak nak tengok yang lain ke. Keluar je akak cerita.

Dia dengar budak tu cakap,

"alaa malas lah nak masuk dalam carii...."

Dan akak nampak dia buka pintu dan berdiri depan pintu, lepas tu keluar. erk?

Hahaha. kesian. kesian. Kesian bos dia. Sale tak tinggi jangan salahkan pelanggan tiada, tapi sebab pekerjanya pemalas. Muka je comel, putih, bulat, tembam.. tapiii... siap bagitahu ciri-ciri lagi, sape pergi sila cari. ehem.

Teringat masa keje kedai baju dulu sementara tunggu grad, Bila pelanggan mintak cari size.. berlari masuk dalam carik.. berpeluh peluh nak capai rak tinggi sebab takut pelanggan tunggu lama, nati depa marah.  Bukan nak tunjuk rajin tapi keje bukan setakat nak dapat gaji buta kan. Bila pelanggan senyum, kite pun senyum gembira. Nampak di situ, adik itu tiada kesungguhan bekerja. Kesian bos mereka.. 

Lastly, kami turun BATA di bandar Temerloh. Beli design yang sama, size yang diperlukan. Bagus pekerja kat situ, cepat dan mesra.. dan lelaki. Bukan nak bias puji lelaki tapi dah hakikatnya begitu. Mereka rajin ikhlas rezeki.

Sekian~

18 comments:

  1. betul...kalau kita betul2 ikhlas buat kerja, insyaAllah ada balasan untuk kita.....=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. cuma cepat atau lambat je kan.. =)

      Delete
  2. laaa macam tu pun boleh.. alahaaaiiiiiiiii
    sabarlaa rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaann.. saba je la. ubat paling baik. Cabut! hehe..

      Delete
  3. assalamualaikum ... saya pun klu pi kedai , jurujualnya byk songeh , tinggal jer ... bkn kedai dia jer yg ada kat situ ... huh , amek kaw ... heheheee

    ReplyDelete
  4. bekerja sebagai promoter / sales / yg sentaisa berhubung dgn customer / clients mmg kena pandai amik hati mereka, kena ramah, kena senyum..walaupun suctomer tue garang marah2 kita, kita tetap kena layan dia elok2, cakap elok2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..... senyum je... customer always right. sebab kite nak sales dgn mereka..~

      Delete
  5. cik siti tak pernah lagi la jd cam ni...kalau jd, mmg sja pun sales girl tuu kena sound free dgn cik siti...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak puas hati dengan customer tu biasa... tapi tak perlu lah obvious sgt kan.. macam kelakarkan diri sendiri je..

      Delete
  6. ala perangai.. tapi ramai benonyer gitu.. akak tengok di giant rumah akaktu gituler esp kedai yang kat luar2 gianttu..kita gi selalujer tak der orang jaga.. merayap kemanalah dia...kadangtu kita rasa dia aadjer tapi pandang dari jauhjer... ikhlaskan diri bruler berkat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betuul2. maen tggal2. amanah tu. kalau hlg.. ishk2.. ikhlaskan diri walau payah.. baru tenang.

      Delete
  7. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Dapatkan 10% diskaun. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh. wow.. okay2.. nasib baik sampai 30hb mei... ehem.. tunggu gaji pertama. heh heh~~

      Delete
  8. Makan gaji buta. Ish...saya tak sukalah pergi kedai, jumpa pekerja macam itu..muka cemberut je..nak terberak ke apa..grrr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKak pon tak suke. rasa nak gigit je muka dia.. gigit gigit..

      Delete
  9. memang kesiaan lah kan bos die.. ish kejujuran amatlah penting kerja sungguh2 insyaAllah ade barakahnye hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... kesian kan.. geram. geram. gigit. gigit.. *tibe-tibe*

      Delete

 

Copyright © 2012 Reserved to Maria Menado
Design by Cik Kumbang