RODONGANS~

Friday, September 07, 2012

Friday, September 07, 2012

KELEBIHAN ZAKFARAN ATAU KUNYIT.

Assalamualaikum.

Hye!


Pasti ramai yang tahu apa itu kunyit. Kunyit agak terkenal bagi orang melayu khususnya kerana merupakan antara bahan penting dalam masakan. betul tak? Kunyit juga sangat popular kerana boleh mengurangkan angin dalam badan. 

Tapi TAHUKAH ANDA zakfaran mempunyai sifat panas kering yang baik untuk darah dan menguatkan jiwa serta sendi-sendi di dalam badan.

Sayidina Ali r.a pernah berkata:

"sesiapa yang mengambil sedikit kunyit asli dan dicampur dengan madu lebah lalu diminum setiap hari, pemikiran dan ingatannya amat luar biasa sekali."

Apa lagi kawan-kawan. Jom minum air halia.. membuang angin badan dan baik untuk minda. Taapiii unsur beranginnya itu kan susah dibendung oleh tekak saya. macam mana ya. ngee~~

Bagi yang berminat, sini saya share satu resepi penyediaan TEH KUNYIT:

  1. 4 cawan air panas disediakan besama-sama 1 sudu makan kunyit dan 1 sudu makan serbuk halia bersama madu atau lemon.
  2. renehkan bahan tersebut selama 8-10 minit di dalam air yang telah dididihkan dahulu.
  3. tambah madu atau hirisan lemon sebagai perisa tambahan.


senang kan?? bagi yang selalu sakit sendi atau lemah semangat mungkin elok amalkan minum air ni? mana lah tau.. kite cuma berusaha.. yang menentukan kan DIA. :)

selamat mencuba. saya? nanti baru cuba kot. kan duk hostel ni ngeee~

Sekian~

13 comments:

  1. Nice info dear.banyak khasiat kunyit nie.selain memberi kesedapan pada makanan ianya berguna jugak utk kesihatan diri.

    ReplyDelete
  2. la yke?nti nak mkn kunyit byak2..hehe..tq dear:)

    ReplyDelete
  3. la yke?nti nak mkn kunyit byak2..hehe..tq dear:)

    ReplyDelete
  4. Tips yg berguna, nak try lahh XD untuk hadapi SPM nanti. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  5. teh kunyit tu pakai kunyit hidup ke?

    ReplyDelete
  6. Air halia memnag selalu minum...tapi air kunyit macam pelik sikit...hehehhe...tapi tak mustahil...

    ReplyDelete
  7. halia dah well known kan. hehe.. try teh kunyit tapi bukan hidup tapi serbuk.. cuma, tak salah guna yg hidup kot. hehe. cube try test. ngee~

    ReplyDelete
  8. Wow,info menarik ni. Bsok trs g korek kunyit ni,freshhhh!!! ;)

    ReplyDelete
  9. Wow,info menarik ni. Bsok trs g korek kunyit ni,freshhhh!!! ;)

    ReplyDelete
  10. Trimas
    Dapat ssuatu yg baru di entri ni,
    "sesiapa yang mengambil sedikit kunyit asli dan dicampur dengan madu lebah lalu diminum setiap hari, pemikiran dan ingatannya amat luar biasa sekali."

    Harap terus keluarkan entri info pemakanan..

    Double thumb up

    ReplyDelete

 

Copyright © 2012 Reserved to Maria Menado
Design by Cik Kumbang