RODONGANS~

Thursday, March 07, 2013

Thursday, March 07, 2013

Nama Je ANAK MELAYU.

Assalamualaikum.

Ye. Bila orang tanya.. orang mana... orang Pahang. Memang dari sana ke? ye dari sana.. nenek moyang semua Pahang cuma keturunan mula-mula tahun 1400 dulu tak tahulah asal mana. Orang melayu tulen ke? ye. tulen.. kalau nak panggil asli pon boleh sebab tak ada kacuk bagai ni. Tapi tak tahu la tahun 1400 tu nenek moyang dilahirkan dalam suku apa. 

Tapi cakap melayu masih gagal. Gagal menguasai dengan betul. hoho. masalah betul. Kadang-kadang susah tau lahir dalam komuniti ada dialek ni. Saya asal temerloh, diikutkan dialek temerloh tak serumit daerah lain untuk orang yang betul-betul anak jati pahang. Tapi masih mempengaruhi lidah kita tau.

Bila lidah dah berbelit dengan bahasa ibunda daerah.. ngeh ngeh.. kadang-kadang dah terbiasa sebut satu-satu perkataan itu ikut lidah.

Contoh 1: Coke... saya sebut macam saya sebut sebutan "cook". Walaupun saya tahu ejaan dia berlainan tapi dari kecik lagi saya sebut coke as "cook". 

Contoh 2: Tiket... saya sebut seperti saya sebut perkataan "teket". "Teket dah ada dah??"

Contoh 3: Baucar... dah biasa sebut "baucer".. jadi entry saya sebelum ni pon saya sebut  "baucer". Bila saya check, eh, kat baucar buku tu pon tulis baucar. kehkeh. tak kan kerajaan salah.. kompem kompem saya yang salah. =P

apa lagi ya.. banyak tau.. kami juga sebut perkataan di hujung tu mesti ade "O"

contohnya: Rumoh, Sudoh, Awok, Tak Nok dan sebagainya... hehe.

Oleh itu, maafkan saya kalau ada kesilapan dalam penulisan. Itu dah jadi kebiasaan... Nasib baik exam tak pernah tersasul tau. hehehe. err. rasa tak pernah. haha.

Thanks to uchop keliwon jugak sebab selalu tegur sebutan saya. hehe. 

Sekian~

15 comments:

  1. Assalamualaikum kakak maria, hehe nasib baik tak tersasul dalam exam. hee kalau repeat memanjang je lah!

    ReplyDelete
  2. kihkihkih.. unik tu. ko satu dalam sejuta kawan aku yang unik. eh. kawan pun x sampai sejuta. hhaha.

    unik itu sexy. like lady gaga. :P

    ReplyDelete
  3. Hehe..biasalah tu kak. Saya pun kadang-kadang gitu juga..hehe. Rumoh, baucer, macam-macam lah lagi. Bila akak cakap pasal temerloh ni, teringat dekat kawan saya dulu. Dia pindah sekolah khairiah, kemudian jumpa dia dekat satu kem anak pahang. Dia berucap atas pentas, terkeluar habis temerloh dia..hahaha.kelakar tapi comel.

    ReplyDelete
  4. haha sabo jela intro. xtau la kn kalo 1400 thn dlu yek.. oke sgt memahami situasi itu.. loghat Phg xla mcm ngeri lain yg mdh diikuti, hehehe ia seni dlm berckp, ringtone O O je ketara. muahaha ~ "awok nok pegi skoloh dgn sepe"

    ReplyDelete
  5. biasalah tu, kdg2 kita x sedar. hehee

    ReplyDelete
  6. Salam..org pahang jugok ni weh! pahang beloh mana aok?

    ReplyDelete
  7. hahaha..takpe dear yang penting kita tahu apa yang kita cakap..hahaha

    ReplyDelete
  8. its okey,,no hal... boleh terima,selagi tak memerlukan google translate, ai is okey :)

    ReplyDelete
  9. Macam emak saya bila cakap dengan adik-beradik dia dekat Kelantan. Mesti ada 'o', macam awok, sudoh, rumoh.

    Saya orang Kedah, tapi bila cakap takda bunyi dialek Kedah pun orang kata sobs sobss taktau kenapa (T_T)

    ReplyDelete
  10. Salam kenal, haha ok tu, lain dari yg lain :)

    ReplyDelete
  11. Salam dari Bunda, rasanya tak salah kot sekali2 gune bahasa daerah...dapat gak orang lain belaja..

    ReplyDelete
  12. cara bercakap harian memang cam tu..
    kalau exam boleh pula tulis bahasa baku... macam sy la...
    nama aje orang Pahang tapi bila cakap ada dengar ganu sikit, kelate pun ade...

    ReplyDelete
  13. Hahaha lawak jgk kalu bckp pasal longat ni kan kix3

    ReplyDelete

 

Copyright © 2012 Reserved to Maria Menado
Design by Cik Kumbang