Hye!
Dulu mase kenit-kenit dulu, selalu kena marah tau bila makan benda masam-masam ni, tambah-tambah jeruk. Kate mak cuka katanya, nati perut sakit. Tapi asal kejadian saye ni, suke sangat makan jeruk. Faham tak perasaan ku ini.. waaa.. even asam keping pun saye boleh makan sebelum/selepas di basuh. Bukan dulu je zaman kenit-kenit tu tapi sekarang pom. haha.
Dan orang selalu kate selalu makan asam nanti tak pandai... waaa... Dah la perut tak sihat sakit pandai pulak! TAPI tak sangka... rupa-rupanya CUKA ni sebenarnya makanan harian nabi-nabi tau. Even before Nabi Muhammad s.a.w pon dah di amalkan.
Bersabda Rasulullah S.A.W., ” Sebaik-baik hidangan makanan ialah Khal. Ya Allah berkatilah pada Khal, sesungguhnya Khal adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku dan jangan terputus Khal dalam suatu rumah.” (Hadis riwayat Muslim 2052, Ibnu Majah 3318).
Cuka ni rupa-rupanya dibuat daripada buah kurma, epal, anggur atau tin yang diperam menjadi jus kemudian alkhohol kemudian menjadi Yis dan seterusnya asid asetat akhirnya membentuk KHAL atau omputeh sebut Vinegar. Kite melayu cuka lah kan. dan elok di amalkan makan dua sudu setiap pagi..err?biaq betol makan cuka ni tau...... patut rumah akak ade cuka Kurma!
Bukan orang arab je yang amalkan.. omputeh pom. Patut selalu masakan dorang di masukkan cuka penyedap rasa. So, lepas ni boleh la makan jeruk banyak-banyak! teheee... ~tapi mai rasa jeruk buat sendiri je paling selamat sebab kite tahu mak memang campur suka dan bahan semula jadi je. Kilang entah apa lagi ditambahnya. Wah! terliur dah.... tapi tetap sodap!! ummmm pejam mata.
Dan jangan jugak makan cuka dengan susu sebab itu amalan nabi. Setiap tu mesti ade sebab kan macam susu pon tak boleh makan dengan daging, ikan dan telur.
Hehe. Jom sarapan. Bebel pulak pagi-pagi ni.
Sekian~
kite slalu mkn cuka dngn mempelam. campur ngn kicap skit.heee
ReplyDeletesedap. siyes sedap. mempelam muda, rangup! nyumm *terliur da*
ReplyDeleteawak2..kite pn makan asam2(nada gedik)hehe..btol kepas makan msm2 otak jd lembab?
ReplyDelete