Assalamualaikum.
Hye korang!
korang suke makan udang kering?? atau masak masukkan udang kering? saya dari dulu tak berminat dengan udang kering.. sebab dia masin. even bawang kering segera pon saya tak suke... bawang kering buat sendiri je saya rasa sedap, baunya wangi.. hikhik.
okeh. berbalik pada cite pasal udang kering. korang tau cara pembuatan dia?? okeh. saya google jumpa gambar ni..
TEKNIK 1:
so saya assume kan yang ini teknik yang pertama.. okeh. boleh terima lah dek tekak kalau buat macam ni.
TEKNIK 2:
Teknik jemuran. Jemuran beradab sopan. saya tak tahu macam mana tapi saya yakin ade pengusaha yang sopan dan pembersih menggunakan alas dan dijemur di tempat yang lebih tinggi dari pejalan kaki. betul tak. ade. mesti ade pengusaha macam ni.
TAPI saya nak fokuskan teknik ke3.
TEKNIK 3:
yang ini saya tengok dengan mata kepala sendiri okeh. semalam. tak ade google google ke apa. Siap video siap. tapi video tu Abang Syah (tech) kami yang ambil. hehe. tak mo post la yang tu kalau ade pom.
udang kering ini dijemur diatas lantai simen yang besar@kecil di tepi tebing sungai atau di depan rumah ketika anda tidak mengeluarkan kereta dari garage atau ketika anda sudah mengeluarkan kereta. *angguk-angguk kepala*
setelah kering... udang ini akan dikais menggunakan pengais.. dan dikais ke satu sudut untuk memudahkan pembungkusan ke dalam guni. sekian.
pasal anjing maen-maen ni saya tak tipu okey. saya nampak anjing maen-maen dengan kucing 2 ekor siap... atas tempat penjemuran ye kawan-kawan.
dan sepanjang jalan di kawasan ni adalah aktiviti penjemuran udang kering. siap tijak pakai kasot boat lagi. awesome kan. PANJANG SANGAT okay. SEPANJANG JALAN YANG PANJANG ni ya kawan-kawan.
okeh. amacam?? tapi saya nak tegaskan di sini. tak semua tempat macam ni. maybe area ni sahaja. Tapi sesiapa yang gemarkan udang kering.. better jangan beli timbang sebab kite tak tahu asal dia dari mana. better yang package dan pengusahanya at least melayu. atau kalau disebut teknik pembuatan pon da okay.
Gambar ni diambil semasa kami berfielwork semalam. Bukan sengaja-sengaja jadi wartawan. Tak sengaja. kawasan ni tak mo sebut la... mengaibkan nanti tapi kawasan ini terletak di dalam daerah BAGAN DATOH, PERAK.
So, Pesanan Penaja: BERHATI-HATILAH KETIKA MEMBELI UDANG KERING. ngeee~
note: mujur family jenis tak guna udang kering. masin.
alamakkk..geli la pulok!
ReplyDeleteDULU PERNAH TERBACA BERKAITAN UDANG GERAGAU...
ReplyDeleteSAMA JUGA CARA...UWEK..NAK MUNTAH JUGA BILA BACA..
PENING2..
kan.. sabo jela.. kena hati2 lah makan lepas ni.
ReplyDeletekan.. sabo jela.. kena hati2 lah makan lepas ni.
ReplyDeleteinsya ALLAH tk makan kot,, tk suke udang sangat,, tapi,, macm mana boleh terlepas dari pengawasan ye?
ReplyDeleteitu la.. pelik kan.
ReplyDeleteerkkk...teruk btol..ni nak buat mkn blh plak dorg proses cara mcm ni..tq share kisah ni..
ReplyDeletesalam maria.Akak dok bagan datoh..kwsn ni mmg ramai penduduknya cina & kebykkannya bekeje sebagai nelayan.
ReplyDeleteAkak pon biasa g sana gak..jln2 ngan HB kat tepi laut :D
Rasanya nama tpt ni bagan jer....Akak lalu kat situ pon mmg geli tgk.Biasa la org cina...mmg bela anjing.
Harap2 org islam cam kita jgn la beli udang kering nie,,,
yeke Kak... betul la tu kot sbb cina kan... anjing sume. harap2 lah udang kering kite beli tu betol pemprosesan nye kan..
ReplyDelete