RODONGANS~

Wednesday, October 03, 2012

Wednesday, October 03, 2012

BOOKMARKS.

Assalamualaikum..

Hye korang!

hari RABU tanpa kata, tapi banyak pulak nak cakap hari ni.. post ni dah laaamaaa... tak sempat nak post. Hari ni lah masa yang sesuai. kenapa? entah.. ilham. hiks.

Setiap orang pasti ada cara tersendiri untuk menyimpan apa yang mereka minat bukan.? Tak kisah lah pensel ke, hair clips ke.. pasti ada cara dan kelainannya. Dan setiap individu berbeza-beza. Kalau membaca buku sekali pun, di kedai begitu banyak bookmarks yang dijual untuk memudahkan kita untuk mencari dan menanda muka surat idaman.



Tapi bagaimana dengan website? website yang kita suka.. Jika anda ada blog, blog pilihan anda boleh difollow, bagaimana pula jika website yang tiada button follow?  Sebab itu setiap browsers pasti ada button bookmarks. Untuk memudahkan kita mencari website yang berkepentingan untuk kita. Saya rasa kawan-kawan semua pasti tahu apa fungsi bookmarks kan.

Saya ada lebih daripada seratus website/url yang saya bookmarks kan. Tapi... semua website yang saya rasa ada kepentingan untuk saya sahaja dan saya meminatinya. Even ada a few blogs yang saya bookmarks kan sebab saya sangat sukakannya. Mudah, tak perlu login blog untuk ke website mereka.

Tapi ada ke orang bookmarks something yang dia tak suka?? kalau ada untuk apa? ada ke orang nak tahu tentang sesuatu yang dia tak suka? Saya tahu pasti ada mereka di luar sana yang menggunakan button bookmarks ini untuk stalker orang yang mereka tidak suka atau mahu tahu perkembangannya. Dan mungkin juga anda ingin stalker orang yang anda minati dalam diam? walau apapun alasan anda, Sila gunakan kan kaedah ini sebaik mungkin, tapi awass.. jangan sampai terkantoi, pasti anda sendiri yang menanggung malu kepada orang tersebut. :)  Tapi lets say lah secret admirer anda tahu dan dia pun sukakannya, mungkin ada kelebihan di situ. hehe. *bunga-bunga cinta*

Apapun, Lain orang lain caranya. Apapun lagi sekali.. ade tak orang bookmarks blog saya??? Ngeee~~ kalau ada terima kaseh, daun keladi. terharu.. "kalau ade orang bookmarks belog kita, boleh tak kita katakan blog kita itu femes amos?" hahaha.. pehlis bookmarks kalau betul itu jawapannya. Kalau suka bookmarks lah, dan stalker lah but kalau tak suka, buang aje bookmarks itu.. buang masa penuh ruang. betul tak? Hehehe. Jangan buat orang anda tak suka itu terharu. 

Tapi ini sekadar pendapat. Jika itu cara anda, apa salahnya tapi jangan sampai memudharatkan diri sendiri sudah lah. 

By the way, adakah anda tahu macam mana menggunakan bookmarks? bagi yang tak mengetahuinya.. macam ini caranya.. :

Step 1: Klik di simbol bintang ini.

2. Akan keluar tab seperti ini.

3. Pilih folder yang anda mahu, dan klik button DONE.
Mudah bukan...? hehe. Bookmarks pun saya ingin kongsikan. Manalah tahu ada yang masih belum jelas penggunaannya, selepas ini anda boleh menggunakan button bookmarks ini sebaik mungkin tapi diharap janganlah digunakan ke jalan yang salah.

*bookmarks je pun* 
Ngee~

Sekian~

15 comments:

  1. tgh binggung guna bookmarks pc ofice ni

    ReplyDelete
  2. kalau tak bookmark pn sy ingat url blog awak.
    hehehe

    ReplyDelete
  3. orite. sama2.

    Lya.. yeke. kite pon hafal awak punya... hikhik.

    ReplyDelete
  4. Sejak buat tesis, bookmarks website dah cecah ratusan. Tu tak termasuk website blogshop lah.

    ReplyDelete
  5. kak izan suka bookmarks resepi sbb malas nak tulis2 dlm buku...hehe...

    # meh k.izan nak bookmark blog cik maria menado jugak!

    ReplyDelete
  6. buat kt pc sendiri je kt opis tkt nk usik hehee

    ReplyDelete
  7. Fifie and Kak Izan: betol keduanya. saya pon samaaaa... :)and yeke kak izaann.. thanksss.. *touching* ngee~

    Sis Khairin: anies= yela nati org boleh check ofis punya pc. danger2. hehe.

    ReplyDelete
  8. Good info.. Salam Kenal... :)

    www.siezuka.com

    ReplyDelete
  9. owh baru tau....hehe...tpi sy ingt je blog sipolan melihat awan ni mai...huhu....

    ReplyDelete
  10. ada banyak cara nk ltak bookmark.. rsanya yg paling senang, drag url tu ke bahagian 'bookmark bar'... otomatik akn disave.. nnti nk buka pon senang. klik je kat atas bar tu.. hehehe

    ReplyDelete
  11. nice sharing...:)
    bawu singgah follow awak..:)

    ReplyDelete
  12. BETUL2 akak setuju..akak pun bookmark mana web yg akak nak masuk cepat2 ;)

    ReplyDelete
  13. TQ sharing..so lepas ni xyh pening sgt -orang lembap IT

    ReplyDelete
  14. bookmark je po..ngee~~
    copy..hehe

    ReplyDelete

 

Copyright © 2012 Reserved to Maria Menado
Design by Cik Kumbang